Csemege uborka “ARANY TELLÉR” 6-9 cm (mutármagot tartalmaz)

csemege uborkaAz uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.

Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják.

Az egyik legkedveltebb savanyúság a csemege uborka mely pörköltek, sült húsok mellől nem hiányozhat az asztalon. Házilag is elkészíthetjük a csemege uborkát: többféle eltevési mód közül válogathatunk, van aki a hideg vizes módszerre, van aki meleg vizes eltevésre esküszik.

Kategória: Tellér márkájú termékek | A közvetlen link.