Fehérbab leves

Hozzávalók

50 dkg óriás fehérbab

3 db sárgarépadinner-1-21-08_l

2 db fehérrépa

1 db kicsi zellergumó

3-4 szál zellerzöld

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3-4 szál petrezselyemzöld

1 db paradicsom

1 teáskanál őrölt pirospaprika

só (természetes, nem finomított)

tört bors

2-3 evőkanál olívaolaj (100% extra szűz)

Elkészítés

Előkészítés:

– a babot egy éjszakára áztassuk annyi vízbe, amennyi bőven ellepi

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztitjuk és feldaraboljuk, a fokhagymát vékonyra karikázzuk, a zellergumót és a paradicsomot 1-2 cm nagyságra, a vöröshagymát apróra kockákra
  2. Olívaolajon megpirítjuk  a vöröshagymát, hozzá adjuk a fokhagymát és a paradicsomot, majd, ha a paradicsom kevés levet ereszt, megszórjuk  a pirospaprikával és pár másodpercig pirítjuk.
  3. Hozzá adjuk a hagymához a babot, öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi és fedő alatt főzzük, amíg fogkeményre puhul
  4. Hozzá adjuk a babhoz a répákat, zellergumót, sózzuk, borsozzuk, majd, ha szükséges, pótoljuk a vízet, hogy ellepje és fedő alatt főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak
  5. Felaprítjuk a petrezselyem és a zeller zöldjét és ha megfőttek a zöldségek, adjuk a leveshez, majd zárjuk el a hőt alatta.

 

( A fotót készítette: frangrit / photo on flickr ; http://foter.com/photo/dinner-1-21-08/ )

Kategória: Levesek | A közvetlen link.