Fehérbab saláta paradicsommal

Hozzávalók (2 személyre):

. 25 dkg. száraz fehér salátabab

. 40 dkg. paradicsomtomato-and-bean-salad_l

. 1-2  fej hagyma

. egy csokor petrezselyem

. egy kis fej fokhagyma

. 1 chili

. fűszercsokor (rozmaring, babérlevél, kakukkfű, zsálya)

. olívaolaj

. borecet

. só, bors

 

Előkészületek:

A babot előző nap beáztatjuk.
Egy szál rozmaringból, 3-4 szál kakukkfűből, két babérlevélből és két zsályalevélből egy fűszercsokrot kötünk.

 

Elkészítés:

  1. A babról leöntjük az áztatóvizet és egy lábasba borítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beledobjuk a fűszercsokrot, a fokhagymafejet egészben és egy kisebb paradicsomot.
  2. Felforraljuk, majd lefedve, közepes fokozaton puhára főzzük (kb. egy-másfél óra).
  3. Mikor a bab megfőtt, leöntjük a vizet róla kivesszük belőle a fűszercsokrot és a paradicsomot. Kivesszük a fokhagymát is és a puhára főtt krémes belsejét kinyomkodom a héjából, amit hozzáadok a babhoz.
  4. A még forró babra öntünk egy evőkanál borecetet és három evőkanál olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel és chilivel, elkeverjük és félretesszük kihűlni.
  5. A hagymát hajszálvékonyan felcsíkozzuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk és a langyos babhoz keverjük.
  6. Ha kell még sózzuk, borsozzuk, és beállítjuk a megfelelő ecet-olaj arányt…
  7. Tálaláskor a saláta tetejét meglocsoljuk  bőségesen olívaolajjal és rátépkedünk  pár bazsalikom levelet is.

 

( A fotót készítette: pickled plum / photo on flickr ; http://foter.com/photo/tomato-and-bean-salad/ )

 

Kategória: Előételek | A közvetlen link.