Fekete lencse főzelék

Recept: Indiai ihletésű feketelencse-főzelék

Hozzávalók 3 főref.lencse

• 160 g fekete lencse vagy más színű lencse (1 órára vízbe áztatva, utána 200 g súlyú lett)

• 8 dl víz

• tengeri só

• 12 g fokhagyma és 12 g friss gyömbér, 1 ek vízzel pépesítve

• 2 ek sűrű paradicsomszósz

• 1 ek garam masala

• chili ízlés szerint

• 165 g natúr joghurt (lehetőleg ne túl savanyú fajtájú legyen)

• kb. 3 ek liszt, amennyiben főzeléket készítünk

Elkészítés

1. Tegyük fel főni a fekete lencsét a kissé megsózott vízben. Forrás után fedő alatt és lassú tűzön rotyogtassuk kb 3/4 órán keresztül, vagy annyi ideig, míg majdnem teljesen megfő a lencse.

2. Adjuk hozzá a fokhagyma-gyömbérből készített pasztát, 1 ek Garam masalát, paradicsomszószt, chilit, és főzzük még 10 percig.

3. Öntsük bele a natúr joghurtot, forraljuk össze még egyszer, és vegyük le a tűzről. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha kívánkozik még bele valamiből, akkor pótoljuk.

4. Ha levesre vágytunk, el is készült.

5. Ha főzelékre, akkor osszuk el kétfelé a levest, az egyik felébe keverjük a lisztet, és botmixerrel pürésítsük. Hogyha nem szeretnénk túl csípősre a főzeléket, akkor figyeljünk arra, hogy a chilit egészben hagyjuk.

6. Öntsük vissza a levesbe, keverjük jól össze és hirtelen forraljuk fel. A sűrítést a joghurt hozzáadásával egyszerre is megtehetjük, úgy egy alkalommal kevesebbszer kell összeforralnunk.

Kategória: Főételek | A közvetlen link.