Fenyőmag 40g “ARANY TELLÉR” (allergén)

Az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott. Ették az amerikai indiánok, és nem ismeretlen a keleti kultúrákban sem. Gyakran mézben tartósították. A fenyőnek egyébként nemcsak a magját, hanem kérgét, tobozait is felhasználták elődeink, elsősorban teát készítettek belőle.

Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük. Két fő típus kapható itthon. Az egyik a ducibb, szögletesebb, ázsiai fenyőmag, ez az olcsóbb. Vehetjük még a mediterrán területeken élő európai mandulafenyő magvait is. Ez a fenyőfajta a száraz klímát kedveli. Dél-Magyarország védett mikroklímájú területein is találkozhatunk mandulafenyő példányokkal.A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag.fenyomag

A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága.

A tobozok magjáról, vagyis a fenyőmagról azonban sokan nem is tudják, hogy mennyi jótékony hatással rendelkezik, pedig több nemzet konyhájában is alapelemnek számít.
Az elmúlt évtized kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy a fenyőmag kifejezetten nagy arányban tartalmaz olyan vitaminokat, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ilyen például az A-, az E-, a B1- és a B2-vitamin. Ezeknek a vitaminoknak a hatására erősödik a szervezet, látványosan szépülhet a hajunk és a bőrünk, nem utolsó sorban pedig szemünk egészségének is jót teszünk velük.

Az aprócska fenyőmagok tele vannak antioxidánsokkal, és elképesztő mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, ami segít megszabadulni a szervezetben lerakódott salakanyagoktól. A fenyőmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, utóbbi pedig szintén elősegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. Jó hatással van a vérnyomásra, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavban, a pinolénsavban. Ennek köszönhetően elősegíti az izomépítést, és beindítja a fogyást, miközben garantálja a jóllakottság érzését. A fenyőmag továbbá gazdag cinkben, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében.

100g fenyőmag tápanyagtartalma:energia: 675kcal, fehérje: 13,69g, szénhidrát: 13,08g, élelmi rost: 3,7g, zsír: 68,37g

 

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.