Kukoricadara 400g “ARANY TELLÉR”

A gluténmentes konyha egyik fő alapanyaga a kukorica (zea mays) vagy régies nevén törökbúza, amely napjainkban igen sokrétűen felhasználható, mondhatni bármely táplálkozásban a reneszánszát éli.
Nem véletlenül szeretjük a kukoricát, olcsó, ízletes alapanyag, és bizony az igen drága gluténmentes alapanyagok miatt a cöliákiás – gluténintoleranciás alaposan megtervezi a kiadásait.

A kukorica őshazája Dél-Amerika, ahonnan a 15. században került át Eurókukoricadarapába Kolombusz Kristóf által. A búza és a rizs mellett a legnagyobb területen termesztett növényünk, melyet a mezőgazdaság és az ipar is használ, hol élelmiszerek előállításához, hol pedig bioetanol gyártásához.
Gluténmentes étrendben fogyasztásra megvásárolhatók:
• pattogatni való kukorica,
• csemegekukorica,
• bébikukorica
• kukoricakeményítő
• különféle darálékai
o liszt
o dara

Felhasználható:
• Alapanyaga lehet krémleveseknek, leveseknek, de a kukoricafőzelék tejjel, joghurttal és gluténmentes liszttel habarva kipróbálható.
• A csemegekukorica gyakori összetevője salátáknak, párolt zöldségkeverékeknek, de köretként rizs mellett, vagy a mexikói konyha ételeiben is gyakran találkozhatunk vele.
• Kukoricából készíthető dara és liszt is, mely lepények, sütemények alapjául is szolgálhat.
• Kukoricapehelyként reggelihez tejjel vagy joghurttal és gyümölccsel elkeverve fogyasztható.

Kukoricadarából készül a “szegények eledele” vagyis a puliszka,
• kukoricadara és víz (tej, laktózintolerancia esetén laktózmentes tej) felhasználásával készül
• az olasz konyhában a polenta elnevezést használják a puliszkára. Alapja legtöbbször kukoricaliszt, de van, hogy kukoricadarát is használnak hozzá, valamint sokszor a víz helyett tejjel főzik fel és ízesítik számtalan fűszerrel, vagy akár az olasz konyha ízeivel, mint a paradicsom, mozzarella, olívabogyó.
• a puliszka/polenta elkészíthető lágyra főzve kásának édesen és sósan egyaránt, vagy keményebbre főzve piték, torták alapjául is használják.
Gyakran a keményre főzött polentát tovább grillezik, és ízletes köretként használják húsételek mellé, reszelt sajttal tálalva.
• a székelyeknél ismert elnevezése: málé.

Kategória: Tellér márkájú termékek | A közvetlen link.