Kuszkusz “ARANY TELLÉR” 200g (glutént tartalmaz)

A kuszkusz észak-afrikai specialitás. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-, forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg és száradni hagyják. A kuszkusz a szó szoros értelmében tészta mely kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. A kuszkusz-t valahogy úgy lehetne lefordítani magyarra, hogy kézzel sodort. A durum kuszkuszdarából készült, picit tarhonyára, picit grízre emlékeztető, apró morzsákat vizes kézzel hempergetik, innen kapta a nevét.

Az igazi kuszkusz legalább egy órán át kell gőzölni, hogy megpuhuljon, azonban kapható előfőzött változat is, amely néhány perc alatt elkészíthető. A kuszkusz mindhárom változata eltérő nagyságú: a marokkói egészen apró szemű, az izraelit bors nagyságú szemek jellemzik, a libanoni kuszkusz pedig borsó nagyságú szemekből áll. A kuszkuszból készíthetünk salátát, összekeverhetjük húsokkal, zöldségekkel, bizonyos édességek alapanyagaként is szolgál, egyszóval a tészta és a rizs egyik alternatívájaként használható a konyhában.

A kuszkusz alapanyaga lehet sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek. Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető.

A berberek egyszerű ételéből az arabok változatos és fűszeres ételcsodákat találtak ki. A kuszkusz (couscous) Észak-Afrikában ezer éve nemzeti eledel. Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább tányérra tálalják a kuszkusz alapú variációkat, és kanalat adnak hozzá.

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.