Lecsó “ARANY TELLÉR” 720ml

A lecsó a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Maga a szó a TESz. (A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára) szerint 1940-ben jelent meg először az Új Idők Lexikonában. Más szavainkhoz hasonlóan (csákó, gulyás, hajdú, huszár, kocsi, puli, sujtás) nemzetközi karriert futottak be. Míg a csákó szót 200 éve Európa-szerte parádézó magyar huszárok terjesztették el, addig a lecsó szót az 1960-as években konzerveinkkel együtt exportáltuk. A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika “pörkölt”. Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni. Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum ) tartalmazó változat. Az úgynevezett konzerv “natúr lecsó” azonban csak paprikát és paradicsomot tartalmaz.

Sok-sok módon lehet elkészíteni, a paradicsom héjától forrázással szabadulnak meg azok, akik nem szeretik, ha a paradicsom kemény héja az ételben marad. Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos  a rizses és kolbászos lecsón át mindegyik változatában megtalálhatóak az elengedhetetlen összetevők, a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom. Szezonális étel.

Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák: készítenek lecsós hússzeleteket, májat, vagy  debrecenit. Ezek tálalásakor a köret (általában főtt rizs vagy burgonya) tetejére kerül a húsféleség és ezt öntik le lecsóval.

Kategória: Tellér márkájú termékek | A közvetlen link.