Mákos beigli

Hozzávalók:

Tésztához:

500 g liszt2074225_l

200 g vaj vagy margarin

70 g porcukor

Csipet só

1 élesztő

2 db tojássárgája

100 ml tej

Töltelékhez:

500 g darált mák

200 g cukor

300 ml tej

50 g mazsola

1 tasak vanillincukor

1 citrom héja

1 kávés kanál fahéj

Kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
  2. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük, és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.
  3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük!
  4. A beigliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a tésztákat és újabb egy órát hagyjuk száradni. A beigliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)
0Gáz: 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25-30 perc

( A fotót készítette: VKKV / photo on flickr ; http://foter.com/photo/2074225/  )

Kategória: Desszert | A közvetlen link.