Mandula “ARANY TELLÉR” 125g (allergén)

A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia, de nagy mennyiségben terem a mediterrán országokban és hazánkban, a Dunántúlon is. A szilva- és barackfélékkel rokon gyümölcs a rómaiak korában került a Kárpát-medence melegebb részeire, maga a szó is latin-olasz eredetű (mandorla).mandula

Bár az olajos magvak zsírtartalma magas, mérsékelt fogyasztásuk ajánlott, mert sokféle nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak. A mandula húsz százaléka fehérje, gazdag E-vitaminban és magnéziumban, tartalmaz kalciumot, vasat, foszfort, káliumot és cinket is. Számos gyógyhatása közül a legfontosabbak

Kalcium-tartalma miatt jó hatással van a csontok erősségére és a fogak épségére, serkenti az agyműködést. Kálium-tartalma révén kedvezően hat az idegekre, különösen hatékony idegesség, szorongás, stressz, ingerlékenység, depresszió és szellemi kimerültség esetén. A benne található magnézium miatt kedvezően hat bármely görcsre, elsősorban az izomgörcsre, és minden krónikus fájdalomra, különösen a fogfájásra. Ugyancsak a kalciumnak, a káliumnak és a magnéziumnak köszönhető, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív állapotát, erősíti a véredények falait. Kiváló antioxidáns: E-vitamin tartalma megakadályozza az erekben a lerakódást, és megszabadítja a testet a szabad gyököktől. Emésztési zavarok esetén is megpróbálkozhatunk vele, jótékonyan hat a belek működésére, gyógyítja a székrekedést.

A mandulát sokféleképpen fogyaszthatjuk. A nyers mandulabél héjával együtt nagy tápértékű csemege, de még finomabb a hántolt, sózott, pirított változat. Nagy hagyománya van a mandulából készülő édességnek, a marcipánnak, a puha zöldmandulát pedig befőtt készítésére használja fel az édesipar. Kellemes ital a mandulatej is: hántolt, őrölt mandulát forró vízzel leöntünk, majd egy óra múlva átnyomkodjuk.

 

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.