Mazsola “ARANY TELLÉR” 100g

A mazsola a legelterjedtebb aszalt gyümölcs. A mag nélküli, dús gyümölcsállományú mazsola élvezetessé teszi a tésztafélék, rostdús müzlik fogyasztását, így segít az egészséges táplálkozásra való átállásban.

A mazsolaszőlőt Perzsiában és Egyiptomban már i.e. 2000-ben termesztették. Az aszalt szőlőt a Biblia is említi, Dávidnak – i.e. 1110 és 1070 között – egyebek mellett száz mazsolás kalácsot ajándékoztak. Az ókori görögök és rómaiak templomaikat díszítették mazsolával, sportesemények alkalmával pedig díjként osztogatták az értékes csememazsola wgét.

Az ismert mazsolaszőlő-fajták közé tartozik a halványsárga, magvatlan, a nagy magvú és az apró, fekete, mag nélküli. A természetes mazsolát úgy „készítik”, hogy a beérett szőlőt fürtöstől a tőkén hagyják, szárítják, aszalják, amíg a színe szürkésfekete vagy szürkésbarna lesz. A héja így meglehetősen vastag marad. A főként sütemények készítéséhez használt, világos színű aranymazsolát úgy nyerik, hogy a szemeket lúgba mártják, 2-4 órán át kén füstjébe helyezik, majd szárítják. A csak kénnel halványított mazsolát az aranymazsolához hasonló módon előkészítik, majd 3-4 órára napra teszik, végül a szárítást árnyékban, több héten át folytatják. A csak lúggal halványított mazsolát kénezés nélkül napon vagy szárítóban aszalják. Ha hirtelen szárítják ki, a mazsola színe világos borostyánsárga vagy középbarna, az állaga pedig mérsékelten lágy lesz.

Úgy tartják, hogy rendszeres fogyasztása – káliumtartalmának köszönhetően – megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. (Magas cukortartalma miatt azonban cukorbetegek csak óvatosan fogyasszák!) A mazsola diétázók számára kiváló vasforrás! Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola fogyasztása jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktérium- és vírusölő hatású, sőt gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz.

Kategória: Tellér márkájú termékek | A közvetlen link.