Kukorica pattogatni való “ARANY TELLÉR” 200g

A származását tekintve több ezer éves a pattogatni való kukorica, csak a múlt század vége óta termesztik nagyobb területen, elsősorban őshazájában, Amerikában. Magyarországon az 1970-es évek közepétől mutatkozik számottevő érdeklődés iránta. Termőterülete a forgalmazott vetőmag alapján becsülve 1000 ha alatt van.patt.kukorica

Táplálkozási értéke elmarad a csemegekukoricáétól, de étrendi hatása igen jó.A kukoricát főleg csemegeként fogyasztják. Felhasználási köre az édesipar területén egyre bővül. A szemek a takarmánykukoricáéhoz hasonlóan átlagosan 80% szénhidrátot és 12% fehérjét tartalmaznak. Tápértéke a kipattogott szemek térfogatához képest kicsi. 12 g szemből 0,5 l pattogatott kukorica állítható elő (BAJTAY, 1985).

A takarmánykukorica szemének tápszövetében levő külső, üveges rész vékony, a belső lisztes rész vastag. A pattogatni való kukoricánál fordított az arány, aminek következtében a hevítéskor keletkező gőz a vastag, üveges részen nem tud áthatolni, s a szem valósággal szétrobban, térfogata sokszorosára gyarapodik. Küllemét tekintve néhány vonatkozásban eltér a csemegekukoricától. Gyökérzete kisebb terjedelmű, szára vékonyabb és alacsonyabb, levéllemezei rövidebbek és keskenyebbek. Az érett szemek üveges fényűek, nem ráncosodnak. Korábban a rizs- és gyöngyszemű, a fehér és a sárga szemszínű fajták egyaránt kedveltek voltak. A jelenleg termesztett fajták gyöngyszeműek, sárga szemszínűek.

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.