Quinoa, fehér 125g “ARANY TELLÉR”

Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származó gabonaféle. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Gabona anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoa magnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből. Az inkákon kívül sokan sokáig nem tudták, mennyire értékes is ez a növény – a spanyol hódítók például majdnem kiirtották a quinoát, amikor megtiltották az indiánoknak a termesztését. A “csodagabonát” aztán az 1980-as években fedezte fel ismét két amerikai, akik meg is kezdték a termesztését Coloradófeherquinoa ban. Az amerikai Sziklás-hegységben ma évente több mint 100 000 kiló quinoát termelnek. A legértékesebb fajta 4000 méter felett nő: ez a legédesebb és a legfehérebb. A fehér típuson kívül létezik még piros és fekete a növényből: előbbi kissé intenzívebb ízzel rendelkezik, mint a fehér változat, a fekete pedig még erőteljesebb aromával bír.

Rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, valójában a paraj és a cékla családjába sorolható a növény. Latin neve: Chenopodium quinoa. Egész pontosan a quinoa pszeudocereália, azaz ún. álgabona. Jelentős keményítőtartalmú magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel. Kinézetre lágyszárú, lisztes, egynyári növény, mely 1,8-2 méter magasra is megnő és a köleshez hasonló szemes terménye van. Leginkább a hazánkban is termő piros és fehér libatopfélékre hasonlít, viszont a virágbogara kurtább, levele és magva sárgás-fehér. Levelei spenótra emlékeztetnek, magjait a szár csúcsán hozza. Ezek apró, elefántcsont-színű, a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecskék.

Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és B–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).

Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.

Gluténmentes, ezért liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

 

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.