Vörös quinoa 125g “ARANY TELLÉR”

Ez az egészen apró magocska Dél-Amerikából származik, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. A növény akár 180 cm-es is lehet, és a magok a szár csúcsán nőnek. HoVörös quinoazzánk natúr vagy puffasztott változatban érkezik. Mivel gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni. A quinoa annyira elterjedt, hogy 2013 többek közt az ő éve is volt – jelentsen ez bármit .

Már 1955-ben szupersztárnak nevezték a növényt a “A quinoa és cañihua,tápanyagtartalma, fehérje minősége – étkezési magok az Andok-hegységben” című bestsellerben. Ebben egészen odáig mentek, hogy azt írták: “Bár egyetlen élelmiszer sem tartalmazza önmaga a létfenntartáshoz szükséges összes tápanyagot, a quinoa olyan közel jár hozzá, mint semmilyen más növény vagy állat.” Ez az oka, hogy a quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt a 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.

A quinoa – amellett, hogy nagyon jóízű – rendkívül tápláló, számos betegség megelőzésében és gyógyításában vállal szerepet. Rendszertanilag nem gabona, hanem egy Chenopodium növénycsalád gyümölcse – gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

A kalóriatartalma 100 grammban 120, szénhidrát 21 gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm benne.

Nem minden quinoa egyforma. Több mint 120 fajta létezik belőle, legalábbis a Gabonatanács közlése szerint. A legismertebb a fehér, a vörös és a fekete verzió. A fehér verzió a legismertebb, a vöröset inkább köretként fogyasztják, a fekete verzió pedig édesebb egy kicsit. A mag mellett létezik liszt és pehely is belőle, de ha van otthon egy malmunk, akkor elég csak a magot megvenni.

Felhasználása akárcsak a rizsé, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet. Bár a legtöbb terméket már megmosták a csomagolás előtt, biztos, ami biztos, érdemes jól átöblíteni. Mivel elég kicsik a magok, ezért akár pelenkával is ki lehet bélelni a szitát, mert különben átbújnak a lukakon a pici szemek.

 

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.