Rizs “ARANY TELLÉR” 500g

A rizs (Oryza sativa) a pázsitfüvek (Poaceae) családjába tartozik, fontos gabonanövényünk. (Gabonának a termesztett pázsitfüveket nevezzük.) Ősi vad alakjai az idestova 7-8000 évre visszatekintő termesztés következtében elvesztek, csak következtetni tudunk, hogyan nézhettek ki. Vélhetőleg a ma élő, egyéves Oryza rufipogon és az évelő Oryza nivara, illetve ezekhez hasonló növények lehettek. A vadrizst valószínűleg egymástól függetlenül, párhuzamosan több helyen is termeszteni kezdték, s ennek következtében a Ganges, Jangce, Eufrátesz és a Tigris folyók deltáinak területéről terjedhetett el Délkelet-Ázsiában, Ausztrália északi és Afrika egy részén.rizs w

Eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény. Mára a tenyésztésnek köszönhetően számtalan éghajlathoz alkalmazkodott, összesen mintegy 8000 fajtája létezik. Még a viszonylag hideg és száraz Európában is megélnek az ún. száraz fajták. Ma termesztett legfontosabb változatai a gömbölyded szemű Oryza sativa var. japonica, javanica, és a hosszúszemű indica, azaz indiai rizs. Afrikában az Oryza glaberrima gyakori, Kínában és Thaiföldön a glutinosa kedvelt.

A termesztett rizs bojtos gyökérzetű, levelei 30-40 cm hosszúak. Mintegy harminc 50-180 cm magas szárat növeszt, bugavirágzatának kalászaiban 80-100 mag ül. Egyetlen elvetett magtól tehát 3000 szem termést remélhetünk. A búzához hasonlóan évente vetik és aratják.  Európába a X. sz. után érkezett, Magyarországon a török időkben vált ismertté. Az Alföldön Szolnok és Békés megyében vannak nagyobb termőterületei.

A rizs 76% százalék keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása. A fehér főtt rizs 100 grammja összesen 100 kalóriát tartalmaz, – mivel szénhidrátjainak jelentős részét, az emberi szervezet nem képes feldolgozni, – s benne mindössze 0,5 gramm zsír található. Fele olyan sovány, mint azonos mennyiségű főtt tészta. Szénhidrátjai alacsony glikémiás indexűek, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező. Növényi rostjai serkentik a bélműködést. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket. Kifejezetten sok a bőr karbantartásához szükséges vitamin található benne. Különösen a barnarizs korpája gazdag B1- és B2-vitaminban. A B1-vitamin hiányában fellépő beri beri nevű avitaminózis felfedezése a rizshez kötődik. Az érdekességek között részletesen is kitérünk rá. Teljesen hiányzik viszont belőle az A-, B12-, C- és D-vitamin. A legtöbb fehérje és vitamin, különösen a B-vitaminok, az E- és K-vitamin a hántolatlan rizs korpájában van. A hántolatlan rizs valamennyi esszenciális aminosavunkat tartalmazza. A fehér rizsben kevesebb a fehérje, de jól hasznosítható fehérjeforrás. Hántolva tápanyagtartalmánál fogva inkább köretnek alkalmas, hántolatlanul azonban teljes értékű táplálék lehet.

Kategória: Tellér márkájú termékek | A közvetlen link.