Szójabab “ARANY TELLÉR” 200g (allergén)

A szójabab (Glycine max (L.) Merr.) vagy egyszerűen szója, Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó lágyszárú, egynyári haszonnövény. Neve a japán sóju – szójaszósz jelentésű szóból ered. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet azonban nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak közé sorolja, mert ez a legfontosabb olajnövény.szójabab

A szójabab körülbelül 18% olajt és 35% fehérjét tartalmaz. A kipréselt olaj 95%-át étkezési olajnak dolgozzák fel. Az olajtalanított szárazanyag 98%-át az állattenyésztés használja fel takarmányozási célra. Lábasjószágok élelmezése mellett az iparszerű haltenyésztés alaptakarmánya is. Csupán a szójabab 2%-a kerül emberi fogyasztásra. A szója szalmáját is hasznosítják: takarmány, takarmányadalék, alom, tüzelőanyag vagy ipari rostanyag lesz belőle.

Noha itthon (és, legyünk őszinték, a világ jelentős felén) elsősorban húshelyettesítőként, illetve sötét, bármire locsolható szószként tekintenek rá, a szójababnak nagyon sokféle felhasználási lehetőségét ismeri a gasztronómia.

Hogy a hüvelyesek közé sorolandó szójabab a világ jó részén elsősorban húspótlékként terjedt el, nem véletlen: a szójabab azon kevés növények egyike, amely nemcsak gazdag fehérjében, de megtalálhatók benne azok az esszenciális aminosavak, amik a húsban is.Ezt a szóján kívül nem sok növény tudja, ilyen a köles, az amaránt és a quinoa.

A szójabab-feldolgozás legalapvetőbb terméke a tofu, vagyis szójasajt – ez kínai találmány, amit aztán a japánok mellett mindenki más is átvett és variált. A tofu pontosan úgy készül, mint azt a magyar neve mutatja: a szójatejben levő szárazanyagot csomósítják, majd ezt préselik lágy sajttá. Fogyasztják édességként és sósan, nyersen és sütve-főzve. A sajt egy másik készítési módja Indonéziában terjedt el: itt az egészben hagyott babokat áztatás, részleges főzés után préselik le, némi ecet társaságában. Ez a tempeh, aminek a tofunál magasabb a fehérjetartalma, és rostokban is gazdagabb.

Kategória: Tellér 200 Grammos termékek | A közvetlen link.