Fehérbab “ARANY TELLÉR” 500g

 A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelték.

A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték – Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre.

Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermefehérbabsztő országa India és Kína.

A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdageledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket. A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.

Az ázsiai konyha édességet is készít a szárazbabból. Cukros, ízesített vízben puhára főzik. A főzőlevet általában leöntik. A babot megtörik, a héjakat eltávolítják, vagy ellenkezőleg, meghagyják. Ezután olajjal krémesebbé teszik és a receptnek megfelelően tovább alakítják. Fogyasztják önmagában, töltik rizsgombócba, palacsintába.

Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, főzéskor egyöntetűen puhulnak meg. A héj kevésbé repedezik. A gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok lebomlanak.

A rövidebb főzés kevesebb energiát igényel; kíméletesebb a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Az áztatóvizet feltétlenül öntsük le.

Futóbab, termése nagyobb szemű, mint a jégbab, nehezen fő. Gesztenyés íze miatt püré formájában, mézzel keverve desszertként fogyasztható. Levesnek, gulyásnak, zöldséges levesbe is jó.

A bejegyzés kategóriája: Tellér márkájú termékek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.