Vilitas étkezési tarkabab 500 g

A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Egytarkababiptomban az élet jelképeként tisztelték.

A rómaiak szavaztak a babbal: a fehér a kedvező döntés jele, míg a fekete az elítélésé volt. Fogyasztották és évente ünnepelték – Pitagórász viszont különcként viselkedett: tanítványai nem ehettek babot és rá sem léphettek babföldre. Hazánkba a XVI. században jutott el. Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.

A tarkabab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Magas antioxidáns tartalma segít egyes rák-, és idegrendszeri betegségek megelőzésében.

Ásványi anyagai közül jelentős a molibdén, a vas, és a mangán. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket.

A szárazbab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás.

Kategória: Vilitas termékcsalád | A közvetlen link.