Zöldborsó “ARANY TELLÉR” 500 g

zöldborsó 500g 3D 2Borsó vagy zöldborsó néven minden ember egész kicsi korától ismeri. Latin neve Pisum sativum. Szinte még azt is mindenki tudja, hogy a hüvelyesek (Fabaceae) családjába tartozik.

A borsó egyéves, lágyszárú növény. Gyökere akár egy méter mélyre is lehatol a talajban, ezért viszonylag jól tűri a szárazságot. Szimbiózisban él a gyökérgumóiban lévő Rhisobium leguminosum baktériumokkal. Indái 1-2 méter magasra is fölkúsznak. Hajtásainak és leveleinek színe hamvas, kékes világoszöld. A termést borító hüvelyek szintén élénk zöldek, de vannak kékes-lilás hüvelyt érlelő fajták is.

A borsót már korán el lehet vetni, április-májusban virágzik, majd júniusra termést érlel. A borsó hüvelye 1-1,5 cm széles és 3-12 cm hosszú, átlagosan 6-10 borsószemet rejt. Fajtáit három nagy csoportra oszthatjuk. A kifejtőborsók magja éretten sima. A növény rövid tenyészidejű. Legismertebb a Rajnai törpe, más néven Petit Provencal, a köznyelv szerint csak “petiborsó”. A velőborsó hosszabb tenyészidejű, magja ráncos, tovább marad friss, mint a kifejtőborsó. Ezeknek csak magját fogyasztjuk. Végül a harmadik fajta a cukorborsó. Kevesen gondolnak rá, hogy a cukorborsóból az úgynevezett pergamen nélküli hüvelyt is el lehet falatozni. A friss zöldborsóhüvelyek és tartalmuk nagyjából egy hétig, 10 napig fogyaszthatók.

A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos. Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, 60 % szénhidrátot tartalmaz. 0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van. Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

Kategória: Tellér márkájú termékek | A közvetlen link.